Cât trebuie să plătească românii pentru o locuintă în Marea Britanie și cât au crescut prețurile în octombrie pentru a patra lună consecutiv !

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au urcat în octombrie pentru a patra lună consecutiv, cel mai recent indiciu al dinamismului pieţei imobiliare, arată datele publicate de creditorul ipotecar Halifax, transmite Reuters.

În octombrie, preţurile locuinţelor au crescut cu 0,9%, după un avans de 1,7% luna precedentă, a informat Halifax.

Preţul mediu al unei locuinţe s-a situat luna trecută la 270.027 lire sterline (364.374 dolari), în creştere cu 8,1% faţă de octombrie 2020, fiind cel mai solid avans anual din ultimele patru luni, informează Agerpres.

Deşi Banca Angliei (BoE) a sfidat joi aşteptările pieţelor, menţinând dobânda de bază la nivelul record de 0,1%, oficialii Halifax avertizează că în următoarele luni posibile creşteri ale costului creditului ar putea afecta cererea.

“Deşi după standardele istorice costul creditului încă este la un nivel scăzut, o creştere a nivelului depozitului va rămâne principalul obstacol pentru mulţi din cei care vor să achiziţioneze o locuinţă”, a apreciat Russell Galley, director în cadrul Halifax.

Acesta a adăugat: “Impactul asupra preţurilor proprietăţilor imobiliare ar putea fi de asemenea temperat de lipsa locuinţelor disponibile pe piaţă”.

Deasemnea Preţurile locuinţelor din Uniunea Europeană contribuie în mod semnificativ la creşterea ratei inflaţiei, afirmă Robert Holzmann, guvernatorul Băncii centrale a Austriei şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), informează agenţia Reuters.

Întrebat cât contribuie preţurile caselor la creşterea inflaţiei, Robert Holzmann a afirmat: “Am auzit de 0,5%. Nu este un cuantum mic”

Indicatorul preţurilor locuinţelor nu este inclus în prezent în Indexul Preţurilor de Consum din zona euro, deşi Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat de mult timp acest lucru.

Conform evaluărilor experţilor BCE, includerea în calcule a majorărilor preţurilor locuinţelor ar fi generat o inflaţie constant mai ridicată începând din anul 2014.

Întrebat cât va mai dura până când inflaţia va include şi majorările preţurilor locuinţelor, Robert Holzmann a precizat: Din ceea ce am auzit, nu se va întâmpla în mai puţin de trei-cinci ani.

Liderii Uniunii Europene sunt preocupaţi de creşterea inflaţiei. Potrivit celor mai recente date furnizate de Oficiul UE pentru statistici (Eurostat), în octombrie, inflaţia în zona euro este estimată a fi fost de 4,1%, în creştere de la 3,4% în septembrie, pe fondul majorării tarifelor la energie şi servicii. Banca Centrală Europeană consideră normală o inflaţie în jurul nivelului de 2%

Prețul mediu de achiziție a unei locuințe a crescut în mai multe țări europene în ultimul an. Potrivit Politico, specialiștii se așteptau ca valoarea proprietăților să nu sufere modificări, ba chiar să scadă în condițiile crizei economice generate de pandemie.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar mișcările de pe piața imobiliară din Europa i-a luat prin surprindere pe experți. În România, încă de a începutul anului, prețul locuințelor a crescut, iar tendința se va menține, estimările fiind că majorarea va fi de 25%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.