CEDO consideră acceptabilă obligativitatea vaccinării !

Instanța de la Strasbourg s-a pronunțat în legătură cu regulile din Cehia privind vaccinarea în cazul copiilor împotriva mai multor boli. Verdictul: Cehia nu și-ar fi depășit competențele legale în domeniu.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) consideră că impunerea unei obligativități de vaccinare este în principiu permisă. “Astfel de măsuri ar putea fi considerate necesare într-o societate democratică”, a conchis instanța, după ce mai multe familii din Cehia s-au plâns la CEDO față de obligativitatea de vaccinare a copiilor, valabilă în acest stat membru al UE. Politica de sănătate practicată de statul ceh are fi în “cel mai bun interes” al copiilor.

Obiectivul trebuie să fie ca orice copil “să fie protejat împotriva bolilor grave prin vaccin sau prin imunitate generală”, au constatat judecătorii de la Strasbourg. Obligativitatea vaccinării nu ar fi prin urmare o încălcare a Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (care reglementează respectarea vieții private și de familie). Amenzile financiare și refuzarea unui loc la grădiniță pentru copiii nevaccinați ar fi, ce-i drept, măsuri care încalcă dreptul la respectarea vieții private și de familie, dar reglementarea cehă este justă.

Ușă deschisă pentru obligativitatea vaccinării pentru COVID-19?

În Cehia, copiii trebuie vaccinați obligatoriu împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, hepatita B, pojar, rubeolă, tuse convulsivă, oreion. Grădinițele și creșele pot refuza primirea copiilor care nu prezintă dovada vaccinării împotriva acestor boli. În plus, părinții ar putea fi amendați.

CEDO a decis definitiv în șase cazuri din anii 2013 și 2015, fiind vorba de copii care nu au primit toate vaccinurile de rutină. Părinții acestora au acceptat doar vaccinuri împotriva anumitor afecțiuni sau au dorit amânarea unora dintre ele. Potrivit reglementărilor din Cehia, administrarea vaccinurilor nu a putut fi impusă forțat.

Este primul verdict al CEDO cu privire la obligativitatea vaccinării în cazul copiilor. Potrivit experților, sentința ar putea influența campaniile de vaccinare actuale împotriva coronavirusului. “Acest verdict întărește posibilitatea impunerii unei obligativități de vaccinare în contextul actualei epidemii de COVID-19”, a declarat pentru France Presse expertul juridic Nicolas Hervieu de la Sciences Po din Paris.

Vaccinarea obligatorie este necesara intr-o societate democratica, considera Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sesizata de parintii unor copii carora li s-a refuzat inscrierea la gradinita in Republica Ceha pentru ca nu erau vaccinati, transmite AFP si Agerpres.

“Aceasta decizie vine sa intareasca posibilitatea unei obligatii de vaccinare in conditiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind ‘marja de apreciere lasata de Curte statelor in politica lor de vaccinare’.

Potrivit lui Hervieu, hotararea CEDO face ‘constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinarii, care nu sunt puse in cauza de efectele secundare inevitabile, atat timp cat exista un control stiintific strict’.
Totodata, Curtea sprijina ‘principiul de solidaritate sociala care poate justifica sa le fie impusa vaccinarea tuturor, chiar si celor care se considera mai putin amenintati de boala, cata vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane’, mai relateaza sursele citate.

In decizia sa, CEDO considera ca vaccinarea obligatorie a copiilor in Republica Ceha cu un vaccin nonavalent (impotriva a noua boli, printre care difterie, tetanos, poliomielita) nu constituie o incalcare a dispozitiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la ‘dreptul la respectarea vietii private’.

“Politica de vaccinare urmareste obiective legitime de protejare a sanatatii, precum si a drepturilor celuilalt, prin faptul ca ii protejeaza atat pe cei care primesc vaccinurile respective, cat si pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniaza CEDO, potrivit AFP si Agerpres.

Aceste din urma persoane, releva Curtea, sunt ‘tributare imunitatii colective pentru a se proteja impotriva bolilor contagioase grave in cauza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.