Criză a forței de muncă în Marea Britanie. Guvernul a declarat că are nevoie de 1.2M muncitori pentru a redresa economia!

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, economia Marii Britanii a depășit nivelul înregistrat în februarie 2020, înainte de impunerea primelor restricții drastice. Numărul locurilor de muncă vacante, cât și numărul total de angajați din Regatul Unit au atins noi recorduri, transmite Reuters.

Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a urcat la peste 1,2 milioane în trimestrul patru din 2021, cel mai ridicat nivel de când a început publicarea acestor date, în 2001, şi peste nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), numărul total al angajaţilor a urcat până la 29,5 milioane în luna decembrie, cu 184.000 mai mulți decât în luna precedentă, scrie Agerpres.

De asemenea, rata şomajului în perioada septembrie – noiembrie 2021 a scăzut la 4%, cel mai redus nivel din iunie 2020. Datele ONS arată că numărul angajaţilor este acum cu 400.000 mai mare decât recordul maxim atins înainte de pandemie.

„Datele ONS sunt dovada că piaţa forţei de muncă din Regatul Unit este înfloritoare, numărul angajaţilor ajungând la un nivel record în decembrie, iar notificările privind disponibilizările la cel mai redus nivel din 2006”, a afirmat ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak.

Economia britanică și-a revenit și este peste nivelul pre-pandemic

Câştigurile salariale medii au urcat și ele cu aproape 5%, în linie cu estimările economiştilor. Factorii temporari care au întrerupt în 2021 procesul normal al creșterii salariilor s-au atenuat, a dat asigurări ONS.

Economia britanică a crescut peste estimări în noiembrie, cu aproape 1%, depăşind în cele din urmă nivelul de dinaintea pandemiei, înaintea impunerii primelor restricţii. A cincea economie mondială este acum peste nivelul din februarie 2020, a informat ONS.

Economiștii britanici avertizează că pentru luna decembrie s-ar putea înregistra o încetinire a creșterii PIB-ului Regatului Unit, din cauza variantei Omicron. Alți analişti susţin că încetinirea va fi de scurtă durată, permiţând Băncii Angliei să continue majorarea dobânzilor.

Inflația a crescut la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani – costurile și facturile au crescut

În același timp, Marea Britanie se confruntă cu cel mai mare nivel al inflației din ultimii 10 ani: 5,1%, ceea ce provoacă o creștere semnificativă a costului de trai pentru 2022. Banca Angliei se așteaptă ca inflația să ajungă la nivelul record de 6% în aprilie, cea mai mare valoare din ultimii 30 de ani.

Se preconizează că facturile la energie se vor mări cu până la 50%. Guvernul prim-ministrului Boris Johnson este presat să găsească o soluție pentru problemele legate de costurile de trai tot mai ridicate și de creșterea facturilor.

1 thought on “Criză a forței de muncă în Marea Britanie. Guvernul a declarat că are nevoie de 1.2M muncitori pentru a redresa economia!

  1. Mr. Boris Many Romans refused to the customs with all the documents in the rebound. It makes the difference in nationality racism. They don’t like their face doesn’t let them pass. Do you get in touch with those who do the controls to stop making fun of workers who want to enter the UK?

Leave a Reply

Your email address will not be published.