DORIȚI SĂ CĂLĂTORIȚI ÎN Marea Britanie? ce acte sunt necesare pentru cetățenii nerezidenți incepând cu 1 octombrie!

Cetățenii români nerezidenți pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021). Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

Cetățenii UE, inclusiv cetățenii români, nu trebuie să declare sosirea/perioada de ședere autorităților britanice, în calitate de turiști. Mai multe informații privind condițiile de intrare și ședere și documentele în baza cărora este permisă intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord începând cu data de 1 ianuarie 2021 în scop turistic sunt disponibile pe pagina de internet a Guvernului britanic: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit.

IMPORTANT! Până la data de 30 septembrie 2021, cetățenii nerezidenți mai pot călători în Regatul Unit în baza cărții de identitate. După această dată, intrarea va fi posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar) pentru această categorie de cetățeni. Cetățenii români care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate valabilă până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UKVI).

Pentru orice persoană care are mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și pentru persoanele cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice recomandă depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit datelor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.

ATENȚIE! CETĂȚENII ROMÂNI NEREZIDENȚI CARE DORESC SĂ SE DEPLASEZE PE TERITORIUL REGATULUI UNIT PENTRU O DURATĂ MAI MARE DE ȘASE LUNI (PENTRU MUNCĂ, PENTRU STUDII ETC.) AU NEVOIE DE VIZĂ DE INTRARE.

Pentru a verifica dacă natura sejurului necesită o viză, poate fi consultată pagina de internet: https://www.gov.uk/check-uk-visa (în limba engleză).

ÎNTREBĂRI FRECVENTE: 1.Mai pot să călătoresc în baza cărții de identitate? Da, până la data de 30 septembrie 2021. După această dată, intrarea va fi posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar).Cetățenii români care intră sub incidența EU Settlement Scheme vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la data de 31 decembrie 2025.

2.Am nevoie de viză ca turist? Trebuie să o obțin anterior călătoriei sau o pot solicita la intrarea în Regatul Unit? Câte zile pot rămâne în Regatul Unit ca turist/fără viză? Cetățenii români nerezidenți pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită până la șase luni într-un an, fără a necesita o viză (https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021).

3.Trebuie să am asigurare medicală privată sau mai este valabil cardul european? Acordul privind relațiile viitoare UE-Regatul Unit care a fost semnat la data de 30 decembrie 2020 acoperă și asistența medicală. Astfel, cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, care se află într-un sejur temporar în Regatul Unit (spre exemplu: în scop turistic sau de afaceri) vor continua să beneficieze de asistența medicală necesară (pentru situațiile de urgență), în baza cardului european de asigurări de sănătate / european health insurance card (EHIC).Cu toate acestea, pentru sejururi mai lungi, legislația internă a Regatului Unit privind imigrația prevede cerințe suplimentare. În special, Regatul Unit impune resortisanților tuturor statelor terțe o suprataxă pentru asistență medicală, drept condiție pentru eliberarea unei vize de intrare pentru șederi mai lungi de 6 luni. Mai multe informații pot fi consultate la pagina de internet: http://www.cnas.ro/page/brexit.html.

4.Călătoresc în scop turistic în Regatul Unit. Sunt necesare demersuri suplimentare pe lângă autoritățile britanice, respectiv, declararea/înștiințarea organelor de poliție în termen de 72 ore, așa cum este cazul altor cetățeni terți? Nu. Cetățenii UE, inclusiv  cetățenii români, nu trebuie să-și declare sosirea/perioada de ședere pe lângă autoritățile britanice, în calitate de turiști. Mai multe informații privind condițiile de intrare și ședere și documentele în baza cărora este permisă intrarea în Regatul Unit începând cu data de 1 ianuarie 2021, în scop turistic, sunt disponibile pe pagina de internet a Guvernului britanic: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit.

5.Sunt necesare dovezi privind cazarea pe perioada vacanței în Regatul Unit (rezervare la hotel/Air BnB/scrisoare de la prieteni)?  Este necesar să dovedesc, la sosirea în Regatul Unit, că dispun de o anumită sumă de bani pe durata șederii (extras de cont curent în limba engleză/cash)? Nu. Intrarea pe teritoriul Regatului Unit, în scop turistic, pentru o perioada mai scurtă de 6 luni/an, nu va fi condiționată de prezentarea unor documente suplimentare privind cazarea, respectiv mijloacele de întreținere pentru perioada vacanței dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published.