Germania: Reducere drastica a restrictiilor pentru vaccinații și vindecații de Covid-19

Numeroase restricții vor fi eliminate pentru persoanele complet vaccinate și cele vindecate de Covid-19. Bundestag, camera inferioară a parlamentului german, a aprobat o ordonanță a guvernului Merkel cu o mare majoritate.Bundestag s-a pronunțat în favoarea reducerii restricțiilor pandemice joi, 6 mai. Ordonanța prevede, printre altele, excepții de la restricțiile de contact și de la regulile de carantină.Coaliția de la guvernare (CDU-CSU și SPD), Verzii și Die Linke au votat pentru. FDP s-a abținut, AfD a votat împotrivă. Pentru a intra în vigoare, ordonanța necesită și aprobarea camerei inferioare, Bundesrat. Votarea va avea loc vineri, 7 mai.

Ordonanța îi echivalează pe cei care au fost vaccinați și pe cei ce s-au vindecat de Covid-19, infectați cu nu mai mult de șase luni în urmă, celor cu teste negative atunci când acestea sunt o condiție prealabilă pentru acces, de exemplu la frizer. Regulamentul prevede, de asemenea, că persoanele imunizate se pot întâlni în număr nelimitat. În plus, restricțiile de ieșire pe timpul nopții nu se mai aplică acestora.Dacă au avut contact cu persoane infectate cu coronavirus, cei care au fost vaccinați și cei care s-au vindecat nu mai trebuie să intre în carantină. Cu toate acestea, regulile generale de igienă, cum ar fi cerințele privind purtarea măștii și păstrarea distanței, se aplică în continuare acestora.

În dezbaterea anterioară a Bundestagului, ministrul Justiției, Christine Lambrecht, a militat pentru aprobarea ordonanței. „Acesta este un pas important, suntem un stat de drept”, a spus politicianul SPD.Lambrecht s-a referit și la Curtea Constituțională Federală, care a respins cu o zi înainte cererile urgente împotriva restricțiilor de ieșire nocturnă în cursul „frânei de urgență Corona”. Ea a spus că drepturile fundamentale pot fi restricționate pentru a proteja viața și sănătatea și a asigura funcționarea sistemului de sănătate.FDP a criticat faptul că regulamentul nu merge suficient de departe. Partidul salută revenirea libertății, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului pentru sănătate de la FDP, Christine Aschenberg-Dugnus. „Dar drepturile de libertate există doar ca un întreg”, a subliniat aceasta.

FDP este de părere că restricțiile esențiale privind libertatea persoanelor vaccinate, de exemplu în hoteluri, facilități de agrement sau locuri culturale, ar trebui eliminate. „Nu există niciun motiv pentru care oamenii vaccinați nu pot juca împreună sporturi de echipă sau nu se pot deschide restaurantele în interior pentru persoanele vaccinate”, a transmis Aschenberg-Dugnus.

Potrivit cifrelor Institutului Robert Koch, 8,6 la sută dintre germani fuseseră vaccinați de două ori până joi și, astfel beneficiind de protecție completă împotriva noului coronavirus, informează Die Welt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.