Marea Britanie Brexit. Termenul de înregistrare pentru rezidență expiră. Ce se întâmplă de acum încolo cu românii din Anglia.

Britain's Prime Minister Boris Johnson walks past a rainbow arch by Artists Louisa Loizeau and Hattie Newman that has been installed over the door at Number 10 Downing Street, in London, Britain, June 30, 2021. REUTERS/Henry Nicholls

Termenul pentru cererea de rezidență în Marea Britanie a cetățenilor Uniunii Europene expiră pe 30 iunie 2021.

Până acum 5,6 milioane de cetățeni UE, dintre care peste 900.000 de români au solicitat acest statut.Deși termenul de depunere a cererilor pentru rezidență post-Brexit expiră pe 30 iunie 2021, nu se va produce totuși o schimbare bruscă în situația cetățenilor UE din UK. Consulul României la Manchester, Andreea Berechet, a explicat într-un interviu la RFI ce se întâmplă de acum încolo.

Andreea Berechet: Statutul oamenilor de aici nu se va schimba, ce se așteaptă însă de la cetățenii europeni este o mult mai mare responsabilitate, pentru că fiecare va deveni administratorul propriului statut.

Va fi necesar să dovedească faptul că se află legal în Marea Britanie, atunci când își schimbă locul de muncă, atunci când accesează anumite servicii, atunci când își deschid un cont bancar.

Acest lucru înseamnă practic că toți cei care locuiesc aici în Marea Britanie vor trebui să învețe cum se actualizează acest stat cu orice act de identitate pe care-l obțin în plus și cum pot să-și dovedească acest statut. Procedura nu este complicată, se poate face pe site-ul guvernului britanic, www.gov.uk.

Reporter: Întrevedeți situații în care se poate ajunge chiar la expulzarea acestor persoane?

Andreea Berechet: Nu există în acest moment o politică în acest sens. Directivele publicate pe site-ul guvernului britanic indică faptul că atunci când o autoritate constată că un cetățean UE nu s-a înregistrat îi va pune în vedere să parcurgă procedura de înregistrare.

Pot exista situații care să justifice depășirea termenului, de la o anumită stare de vulnerabilitate cum sunt cei care sunt victime ale traficului de ființe umane sau alte circumstanțe cum ar fi lipsa discernământului datorită unei boli psihiatrice.

În această situație prima reacție a autorităților britanice nu va fi inițierea procedurii de expulzare, se va lăsa un anumit termen persoanei respective pentru a-și reglementa statutul.

Problema este că în această perioadă gri acele persoane nu se vor mai putea angaja pentru că nu vor putea dovedi că se află legal în Marea Britanie, deci se pot confrunta și cu alte probleme.

Reporter: De pildă nu vor mai avea dreptul la asistență medicală gratuită sau la educație.

Andreea Berechet: Dacă vor apela la spitalele britanice li se va cere să-și plătească tratamentul, deci pot apărea situații în care viața lor va deveni mai grea, de aceea este foarte important ca toată lumea să se înregistreze.Înregistrarea se poate face în continuare și online și pe formular de hârtie, dar cei care solicită statutul după 30 iunie 2021 vor trebui să și explice care este motivul pentru care au depășit termenul.

Aceste explicații nu vor fi cerute părinților copiilor născuți după 1 aprilie 2021 sau părinții copiilor născuți pentru care nu a expirat termenul de 90 de zile, dar este foarte important ca oamenii să nu aștepte să se lovească de situația în care nu pot să se interneze în spital sau nu-și mai pot schimba locul de muncă sau nu-și pot prelungi contractul de închiriere, este important să parcurgă cât mai rapid pașii pentru înregistrare

Leave a Reply

Your email address will not be published.