Marea Britanie: Cu 400.000 mai multe persoane economic inactive în UK decât înainte de pandemie.

Tinerii care și-au pierdut joburile sau și-au dat demisia în timpul pandemiei se întorc acum la locuri de muncă mai puțin sigure, deseori în economia serviciilor gen curierat sau ride-sharing, arată o cercetare a pieței muncii publicată luni de Resolution Foundation.

După ridicarea restricțiilor, tinerii s-au întors rapid la lucru în a doua parte a anului 2021, astfel încât șomajul este acum doar cu puțin mai redus decât înainte de pandemie, însă o treime dintre cei cu vârste de 18 până la 34 de ani care au revenit pe piața muncii sunt acum pe posturi atipice, nesigure din punct de vedere contractual.

Tinerii se angajează acum mult mai frecvent în posturi temporare sau cu contracte fără program de muncă inclus (zero-hours contracts), sau muncesc sporadic și fără nicio perspectivă stabilă. Circa 33% dintre cei întorși la muncă după pandemie, dintre cei 6.100 incluși în sondajul YouGov efectuat pentru cercetarea Resolution Foundation, au acum un astfel de statut precar, comparativ cu 12% dintre cei care au rămas pe toată durata pandemiei pe posturile ocupate înainte de martie 2020.

Unul din trei tineri care au avut experiența șomajului sau a demisiei în timpul ultimei carantine s-a întors la muncă pe un post nesigur, cu contract atipic. Faptul că tinerii chestionați în sondaj declară că sunt mai înclinați acum să-și caute alte joburi sau să-și mai ia încă un job, comparativ cu perioada dinainte, sugerează că sunt nemulțumiți de situația lor actuală”, comentează Louise Murphy, autoarea cercetării.

Instituția afirmă că programul de „furlough”, prin care au fost susținuți financiar de stat cei aflați în șomaj tehnic, a avut succes în limitarea șomajului tinerilor, însă pentru cei care au avut perioade de ieșire din piața muncii în ultimii doi ani, perspectivele de angajare și carieră au fost afectate. În cazul unora a avut de suferit și sănătatea lor mentală: circa două treimi dintre cei care și-au pierdut slujba au indicat că au avut probleme de sănătate mentală.

Deși rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut de la 10,5% la 9,8% din primăvara lui 2020 până în toamna lui 2021, numărul celor între 18 și 24 de ani care sunt economic inactivi și nici nu urmează cursurile unei instituții de învățământ a crescut anul trecut cu 75.000.

Cercetarea arată și că aproape 50.000 de bărbați cu vârsta sub 24 de ani sunt acum inactivi economic. În general, din totalul celor care au devenit inactivi în ultimii doi ani, bărbații reprezintă peste 60%.

Conform Oficiului Național pentru Statistică, acum sunt în total cu 400.000 mai multe persoane economic inactive în UK decât înainte de pandemie. Criza de personal, atâta vreme cât în economie sunt vacante 1,2 milioane de locuri de muncă, s-ar explica deci în principal prin doi factori – inactivii și lucrătorii din UE absenți, consideră Tony Wilson, directorul Institute for Employment Studies.

„Plecarea în țările de origine a lucrătorilor migranți din UE ar explica o treime din deficitul de forță de muncă, iar creșterea numărului de persoane inactive explică restul de două treimi”, declară Wilson pentru BBC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.