Skip to content

Stiri Marea Britanie

Stiri pentru romanii din diaspora ! Romani in UK

Menu
  • HOME
  • Actualitate
  • Sport
Menu

Marea Britanie: Muncitorii români, de neînlocuit. Englezii nu se țin de treabă.

Posted on January 4, 2022

Marea Britanie are nevoie de zeci de mii de români pentru viticultură. De ce nu sunt muncitorii englezi de încredere.

Frigul din timpul primăverii și cea mai ploioasă vară din ultimele decenii nu au fost singurele probleme din acest an pentru producătorii de vin din Marea Britanie.

Lipsa forței de muncă care a apărut odată cu plecarea muncitorilor sezonieri din România și alte țări est-europene după Brexit i-a adus pe viticultorii britanici într-o „situație de coșmar”.

Englezii nu sunt de încredere. Reprezentantul uneia dintre principalele firmele de recrutare a forței de muncă pentru sectorul agricol a spus că din 50 de englezi care au aplicat pentru un job, doar 20 au completat actele și doar 5 au mers la muncă. Dintre toți, doar o femeie de 60 de ani a rămas până la sfârșit.

Julia Trustram Eve, director de marketing la asociația patronală Wine GB, afirmă că situația cauzată de Brexit a fost agravată de restricțiile anti-Covid, cei doi factori ducând la o reducere „considerabilă” a numărului de muncitori sezonieri disponibili în Anglia pentru culegerea strugurilor.

În aceste condiții, estimările arată că anul viitor va fi nevoie de zeci de mii de muncitori la vie, în această țară.

Dermot Sugrue, un viticultor din West Sussex, regiune aflată în sudul Angliei și cunoscută pentru vinul său spumant, întărește ceea ce spune Trustram.

„Brexit a cauzat cea mai mare criză cu care s-a confruntat vreodată această industrie”, a declarat bărbatul pentru Euronews. „Pur și simplu nu putem găsi volumul de persoane necesar pentru a face munca. Este un coșmar absolut”, afirmă Sugrue.

Întrucât metoda tradițională de recoltare a strugurilor pentru șampanie presupune culegerea strugurilor de mână, Sugrue are nevoie de un număr uriaș de muncitori într-o perioadă foarte scurtă de timp. Mecanizarea nu este posibilă.

Aceste probleme au afectat sever ceea ce recent era considerată o poveste de succes a industriei britanice. În ultimii 5 ani aproape 6 milioane de butași de viță-de-vie au fost plantați în sudul Angliei, un număr suficient pentru a produce 18 milioane de sticle și a crea mii de locuri de muncă în zonele rurale, în special în management, vânzări și marketing.

Exporturile de vin britanic s-au dublat înainte de Brexit și izbucnirea pandemiei, ajungând la 550.000 de sticle în 2019. WineGB se așteaptă ca în jur de 30-40% din vinul produs în Marea Britanie să meargă la export până în 2040.

Îngrijorările legate de faptul că sezonierii nu s-au mai întors după Brexit au fost completate de constatarea că muncitorii locali nu sunt de încredere.

Reprezentantul uneia dintre principalele firmele de recrutare a forței de muncă pentru sectorul agricol a descris pentru Euronews modul în care producătorii au încercat să înlocuiască cu muncitori locali forța de muncă alcătuită de obicei din români.

Acesta a relatat că din cele 50 de persoane care au aplicat pentru job, doar 20 au completat ulterior actele necesare pentru a începe să lucreze.

Însă atunci când a venit momentul culegerii recoltei, doar 5 dintre aplicanți s-au prezentat la muncă și doar una a rămas până la sfârșit, o femeie în vârstă de 60 de ani.

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts

  • Transportatori: Incertitudine printre firmele cu vehicule de 2,5-3,5 t
  • Marea Britanie: ajutoare “universale sau aproape universale” in valoare de 550 lire – in ce constau.
  • Disperarea unor români blocați pe Aeroportul Gatwick din Londra. „Nu vine nimeni să vorbească cu noi” – Reacția Wizz Air
  • 56 Quirky and Unusual Things to do in London
  • Ce salariu are un șofer de camion în Germania versus România. Diferența este colosală!

Follow us

Categories

  • Actualitate
  • Sport
©2023 Stiri Marea Britanie | Design: Newspaperly WordPress Theme