Marea Britanie se confruntă cu o creștere a costului vieții mai severă decât alte țări

Creșterea costurilor vieții este un fenomen global, fără îndoială, dar britanicii o vor resimți mai puternic. Lipsa de personal și o monedă slabă se numără printre factorii care exacerbează problemele macroeconomice ale Regatului Unit.

Cifrele din această săptămână vor dezvălui că inflația a depășit 9% în aprilie, iar cel mai recent set de previziuni sumbre al Băncii Angliei a prezis că rata va atinge două cifre până la sfârșitul anului, niveluri înregistrate ultima dată în urmă cu patru decenii. Paul Dales, economist-șef din Marea Britanie la Capital Economics, spune: „Factorul care este cu adevărat specific Regatului Unit este Brexitul. Cred că acesta va determina multe dintre presiunile inflaționiste să dureze mai mult decât în zona Euro.”, conform The Telegraph.

O forță de muncă în scădere alimentează inflația, întreprinderile fiind nevoite să plătească mai mult personalul pentru a atrage talentul de care au nevoie. Forța de muncă disponibilă nu a revenit la nivelurile pre-Covid, iar controalele mai stricte asupra imigrației au redus oferta de forță de muncă ieftină din Europa. Potrivit Institutului pentru Studii privind Angajarea, acum există cu 1,2 milioane de oameni mai puțini în câmpul muncii din Marea Britanie decât înainte de criza Covid.

Lira sterlină, de asemenea, a scăzut cu aproape 10% față de dolar în acest an, atingând un minim al ultimilor doi ani, iar speculatorii pariază pe o scădere suplimentară. Lira sterlină a fost doborâtă de temerile legate de recesiunea din Marea Britanie, cât și de temerile că Banca Angliei nu va crește suficient dobânda pentru a domoli inflația. O liră în dificultate crește costul importurilor, însă zona euro a cunoscut la rândul ei o scădere similară a monedei sale față de dolar.

De la criza financiară, Regatul Unit a avut în mod constant o rată a inflației mai ridicată și, prin urmare, așteptări mai mari pentru creșterea viitoare a prețurilor decât zona euro. Așteptările publicului britanic privind inflația pentru următoarele 12 luni au atins un record de 6,1% în martie, deși au scăzut înapoi la 6% în aprilie, potrivit unui sondaj realizat de Citi și YouGov.

Odată cu creșterea presiunii politice asupra guvernului, partidul laburist a avertizat că Regatul Unit este singura țară din G7 care impune noi taxe în acest an, pentru a putea susține un pachet de ajutor financiar pentru familiile afectate de creșterea prețurilor. Economiștii se tem însă că ajutorul pe scară largă ar putea contribui la creșterea acestora. FMI a avertizat țările să își măsoare atent sprijinul acordat celor mai sărace gospodării, tocmai din acest motiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.