Românii care nu mai pot lucra în Marea Britanie pot merge în Danemarca, unde salariul ajunge și la 5.000 de euro

Din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, românii care lucrau în acest stat sunt nevoiți să se orienteze către alte state europene. Mulți dintre aceștia aleg Danemarca, unde salariile sunt generoase și pachetul de beneficii este de asemenea atractiv.

În țările nordice, spre exemplu, zeci de mii de români muncesc în construcții, ferme de creștere a animalelor sau la curățenie, potrivit ProTV.

”Salariul destul de mulțumitor, echipament în prima zi, nu prea sunt patronii să pună presiuni, se vorbestșe frumos cu muncitorii, în mare parte este ok”, a afirmat, pentru sursa citată, Bogdan Țiba, muncitor în construcții în Danemarca.

5.000 de români ajung anual în Danemarca. ”Salariile sunt mult mai mari decât în România, se vede diferența foarte mult și suntem foarte fericiți. Copiii merg aici la școală, la grădiniță.

Pentru școală nu plătim caiete, nu plătim cărți, absolut nimic, decât penarul și ghiozdanul, doar atât”, a declarat, pentru ProTV, Irina Neamț, muncitor în domeniul curățeniei în Danemarca.

În medie, spun asociațiile de români din Danemarca, aproximativ 5.000 de români ajung anual în regat și 80 % se stabilesc acolo. În ultima perioadă, mulți au plecat din Marea Britanie, speriați de Brexit.

De la începutul anului, Regatul Unit a impus vize, iar muncitorii trebuie să demonstreze că au oferte de lucru, salariu corespunzător și cunosc limba engleză, iar mulți români lucrează la negru și nu pot bifa aceste cerințe.

Transferurile de bani din Danemarca în România s-au dublat în ultima lună

Peste de 40 % dintre românii ajunși în regat lucrează în ferme, 30 % în curățenie, în special în hoteluri. Pe alții îi găsim în distribuție de ziare sau în construcții, având în vedere că Danemarca a început lucrările de construcție la cel mai lung tunel submarin rutier și feroviar din lume, la granița cu Germania.

Valentina Răduță, Asociaţia de Prietenie Româno-Daneză din Copenhaga: ”Sunt care vin din Anglia și se stabilesc în Danemarca sau mă mai întreabă despre cum este viața în Danmerca, merită să lase Anglia pentru Danemarca și din punctul meu de vedere sunt foarte interesați de a-și găsi un loc de muncă în Danemarca”.

Kati Nicolae, angajată a unui sindicat în domeniul construcțiilor: ”50, 60, 70 % din forța muncii sunt români. Majoritatea sunt muncitori necalificați, dar care și-au dobândit o experiență în decursul anilor pe diferite șantiere, în restul Europei”.

Numărul mare de români care lucrează în Danemarca se vede și prin intermediul banilor trimiși în țară. Potrivit unei platforme de specialitate, transferurile de acolo au înregistrat o creștere de 100 % la începutul acestei luni, comparativ cu luna anterioară.

Sumele trimise încep de la câteva sute, dar pot depăși și 1.000 de euro. Bani vin și din Belgia, țară asaltată în ultima perioadă de români plecați din Italia ori Spania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.