Românii din Italia până la 50.000 de euro pentru cei care se întorc acasă și investesc în agricultură !

Ambasada României la Roma, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, invită cetățenii români din Italia la o videoconferință despre măsurile de sprijin financiar cu fonduri europene 100% nerambursabile pentru tinerii fermieri din diaspora, cu participarea ministrului Adrian Oros.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate posibilitățile de a beneficia de fondurile alocateprin Submăsura 6.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), precum și simplificările introduse în sesiunea de depunere a proiectelor din 2021. Inițiativa se înscrie în demersurile Guvernului român de încurajare a întoarcerii în țară a românilor din diaspora.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a alocat 20 milioane de euro pentru proiecte dedicate tinerilor fermieri din diaspora, cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv, în cadrul Submăsurii 6.1. ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2020.

Sprijinul financiar se acordă pentru toate cheltuielile propuse de fermier în Planul de afaceri și poate ajunge la valoarea de 40.000 de euro sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri în două tranșe, pentru implementarea obiectivelor din Planul de afaceri și a condițiilor obligatorii. Ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, www.afir.info – Investiții PNDR, în secțiunea dedicată submăsurii 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Banii europeni se acordă în baza unui plan de afaceri, sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși 3 ani sau 5 ani pentru exploatațiile pomicole.

Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri care se instalează ca unici șefi al exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulţi acţionari, unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Leave a Reply

Your email address will not be published.