Românii, regretați în Marea Britanie. Fermierii cer guvernului britanic să relaxeze condițiile de muncă.

Fermierii din Marea Britanie pun presiune pe Guvernul britanic să relaxeze condițiile de muncă pentru lucrătorii români și bulgari. Agricultura din Marea Britanie este aproape de colaps din cauza lipsei forței de muncă.

Brexitul și pandemia de Covid-19 i-a adus pe britanici în pragul falimentului. Agricultura este unul dintre domeniile afectate de lipsa lucrătorilor proveniți din România, Bulgaria și alte state din Uniunea Europeană. 

Fermierii sunt disperați și i-au cerut premierului Boris Johnson să relaxeze condițiile de acces pe piața muncii din Regat, astfel încât lucrătorii din afara Marii Britanii să-și reia locurile de muncă pierdute după ieșirea țării din UE.

Situația este gravă în zootehnie, unde proprietarii de porci atenționează că sunt în situația de a incinera sute de mii de porci din cauză că nu au personal calificat pentru a lucra în abatoare.

Sophie Hope (36 de ani) deține o fermă de porci în Gloucestershire și spune că sectorul zootehnic este aproape de dezastru.

„Nimeni nu vrea să-și ucidă animalele, dar știu deja un fermier care a sacrificat 1.000 de purcei săptămâna aceasta și un altul care iese din afacere după 50 de ani”, a dezvăluit ea într-un interviu acordat Mirror.

Fermierii din Regat i-au cerut premierului Boris Johnson să includă meseria de măcelar pe lista celor pentru care se impun măsuri speciale. În acest moment, autoritățile de la Londra fac eforturi pentru a-i convinge pe șoferii de TIR din România și Bulgaria să accepte contracte de muncă în Regat. 

Abatoarele funcționează cu un deficit de personal de 20%. Criza a fost pusă pe seama plecării în masă a muncitorilor în țările lor de origine, mai ales după ce măsurile anti-COVID-19 au fost relaxate.

Mai mult, specialiștii nu prevestesc lucruri bune. Aceștia afirmă că lucrurile nu se vor îmbunătăți, chiar dacă abatoarele încearcă să recruteze măcelari. Oamenii nu sunt atrași de salarii.

Totodată, în conformitate cu reglementările post-Brexit, angajatorii englezi nu mai pot recruta muncitorii din Europa, liber. Pentru prelucrarea cărnii de porc nu au fost oferite vize temporare de lucru, cum s-a întâmplat în cazul celorlalte industrii afectate de astfel de situații, cum ar fi transporturile sau industria cărnii de pasăre.

Zoe Davies a explicat că disperarea oamenilor este mai mare decât în perioadele când numere mari de animale erau sacrificate după depistarea unor focare de boală. Ea a spus că, de această dată, criza nu are un scop.

Marea Britanie se luptă cu deficitul forței de muncă, nu doar în industria cărnii. Lipsa muncitorilor se simte în întreaga economie a țării. Rafturile goale din supermarketuri sunt simptome ale unei crize profunde.

Săptămâna trecută, Guvernul britanic a acordat 5.000 de vize de muncă pentru șoferii profesioniști din UE. Necesarul ar fi de 100.000 de șoferi.

Proprietarii de firme de transport au crescut și salariile, însă interesul românilor nu mai e la fel de mare ca înainte de pandemie.

Explicația e că un contract de muncă în Regat este pe perioadă determinată (cu viză), iar șoferii nu văd un avantaj real în asta. Mulți s-au întors în țară sau au preferat să încerce piața muncii din alte țări din Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.