Transportatori : UNTRR a comunicat Ministrului Transporturilor principalele probleme pe care le intampina transportatorii români.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a transmis recent o scrisoare deschisă Ministerului Transporturilor în care semnalează principalele provocări pe care firmele românești de transport rutier le întâmpină pe fondul noilor norme europene.

Cerând sprijin pentru ”supraviețuirea acestor firme pe piața europeană de transporturi” organizația reiterează contribuția sectorului de transport rutier de mărfuri la economia țării, declarând că acest sector a fost în ultimii ani ”principalul contribuitor la exportul de servicii al României, cu o contribuție de 5,53 miliarde euro în 2020”.

Primul punct adus în discuție de UNTRR se referă la obligativitatea întoarcerii camioanelor în țara de origine la fiecare 8 săptămâni, solicitând Ministerului Transporturilor prioritizarea acțiunilor României la Curtea de Justiție UE dar și la nivelul Comisiei Europene și al Consiliului de Transport UE pentru anularea acestei obligații.

Atenționăm că această prevedere discriminatorie a Pachetului Mobilitate 1 afectează grav nu numai industria de transport rutier, ci întreaga economie națională. Per total, obligația întoarcerii acasă a camioanelor introdusă prin acest nou pachet legislativ european va determina o scădere a veniturilor României din transportul rutier internațional de marfă cu 4,5 miliarde EUR, corespunzător unui impact net estimat de 3 miliarde EUR asupra economiei României. Aceasta reprezintă o scădere de 1,4% a PIB-ului României!”

Organizația mai cere și introducerea unui cost de referință UE pentru transportul rutier după modelul Comitetului Național Rutier din Franța (www.cnr.fr ) și propune această soluție pentru a permite transferarea costurilor generate de cerințele legale către clienți.

Așa cum în domeniul bancar se utilizează dobânda de referință EURIBOR + marja băncii, similar ar trebui utilizat în transportul rutier european Costul de referința UE + marja fiecărei firme de transport rutier, alături de eliminarea obligației întoarcerii acasă a camioanelor.” precizează UNTRR.

UNTRR mai solicită Ministerului Transporturilor să intervină la nivel european pentru a se permite efectuarea repausului săptămânal normal de 45 de ore în cabina camioanelor pe perioada pandemiei și până la dezvoltarea infrastructurii necesare de parcări sigure și securizate la nivel european.

De asemenea, organizația mai face referire și la ceea ce numește ”practici abuzive de control„ declarând că a semnalat în numeroase rânduri Comisiei Europene și autorităților relevante aceste practici abuzive de control ale unor state membre precum Franța și Belgia.

(…) vă semnalăm faptul că transportatorii români sunt în continuare amendați de autoritățile franceze, care solicită în mod abuziv șoferilor documente precum facturi de hotel, chiar dacă șoferii declară că și-au petrecut repausul săptămânal normal la rude și nu la hotel” – declară organizația.

De asemenea, UNTRR solicită Ministerului Transporturilor să intervină la nivel european pentru excluderea șoferilor profesioniști de la testarea Covid19 la frontiere și urgentarea adoptării Pașaportului de vaccinare UE, pentru a permite deplasarea șoferilor profesioniști în UE fără testare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.