UK: Cât timp mai putem intra cu buletinul în Marea Britanie: începe numărătoarea inversă!

Cum să călătoriți în Marea Britanie incepand cu 1 octombrie?

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 1 februarie 2020. Totodată, pe 31 decembrie 2020 s-a încheiat perioada de tranziție a Regatului Unit, dată până la care călătoriile între țările Uniunii Europene şi Regatul Unit au continuat în condițiile deja existente. Cum puteţi călători ȋn / din Regatul Unit după 1 ianuarie 2021? Ce s-a schimbat pentru cetățenii Uniunii Europene privind regulile de călătorie în Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord?

Ca urmare a Brexitului, Regatul Unit a încetat să mai fie membru al Uniunii Europene și a părăsit astfel piața unică europeană care oferă, printre altele, libera circulație a persoanelor. Totuşi, trebuie amintit că Regatul Unit nu s-a alăturat niciodată spațiului Schengen, astfel încât, chiar şi înainte de Brexit, cetățenii UE care călătoreau în această țară treceau controlul de la frontieră sau controlul documentelor la aeroport. Însă, indiferent de motivul călătoriei (vizită, călătorie de afaceri, serviciu sau studii) cartea de identitate era suficientă.

Cum să călătoriți în Marea Britanie incepand cu 1 octombrie?

Brexit a schimbat regulile de trecere a frontierei britanice pentru cetăţenii Uniunii Europene, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei, inclusiv ȋn cazul călătoriilor de scurtă durată ca turişti.

Începând cu 1 Ianuarie 2021, cetăţenii statelor UE trebuie să prezinte un document de identitate la trecerea frontierei Regatului Unit. Atenţie! De la 1 Octombrie 2021, singurul document valid pentru a călători ȋn Regatul Unit din orice motiv este paşaportul!

Intrarea cu buletinul în Marea Britanie, cât timp mai este posibilă? Cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate aflate în curs de valabilitate, după cum urmează, potrivit Ambasadei României

Cetățenii europeni nerezidenți în UK până la 30 iunie 2021, mai pot călători în baza cărții de identitate valabile, fără a necesita pașaport, până la 30 septembrie 2021.

Cum să călătoriți în Marea Britanie incepand cu 1 octombrie?

Cetățenii europeni care au sosit în UK până la 31 decembrie 2020 și au obținut până la 30 iunie 2021 noul statut de rezident settled sau pre-settled, mai pot călători în UK, în baza cărții de identitate naționale valabile, până la 31 decembrie 2025.

Cetăţenii români au drept de şedere pentru o perioadă de până la trei luni pe teritoriul Marii Britanii, fără nicio condiţie sau formalitate, cu excepţia cerinţei de a poseda o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil.

Dreptul de şedere poate fi exercitat pentru perioade mai mari de trei luni dacă cetăţenii Uniuni Europene se află într-una din situaţiile prevăzute în continuare:

Cum să călătoriți în Marea Britanie incepand cu 1 octombrie?

Sunt angajaţi sau exercită o activitate independentă; sunt în căutarea unui loc de muncă; dețin resurse suficiente pentru ei şi pentru membrii familiilor lor, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere şi posedă o asigurare medicală cuprinzătoare;

Sunt înscrişi la o instituţie privată sau publică, acreditată sau finanţată de către autorităţile statului gazdă, cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională, şi asigură autorităţile competente, printr-o declaraţie sau altă procedură echivalentă, că posedă suficiente resurse pentru ei înşişi şi pentru membrii lor de familie, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere;

Sunt membri de familie care însoţesc sau se alătură unui cetăţean al Uniunii care îndeplineşte condiţiile menţionate anterior.

Cum să călătoriți în Marea Britanie?

Cum puteţi călători ȋn interiorul Regatului Unit după Brexit? Brexit nu a afectat semnificativ condiţiile de călătorie sau rezidenţă ȋn interiorul Regatului Unit. Permisul de conducere naţional şi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) sunt ȋn continuare valide. Totuşi, Guvernul britanic recomandă ȋncheierea unei asigurări de călătorie care poate acoperi şi costul vizitelor medicale private. Totodată, trebuie să subliniem că CEASS şi asigurarea de călătorie nu acoperă ȋn Regatul Unit costul tratamentelor sau procedurilor medicale deja planificate.

Cu toate acestea, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta tarifele de roaming. Până la sfârșitul anului 2020, operatorii nu puteau percepe taxe suplimentare persoanelor care foloseau telefonul mobil în timpul călătoriei în Marea Britanie, ȋnsă acum este legal, astfel că ar trebui să întrebați operatorul de telefonie mobilă despre tarifele de roaming din Marea Britanie înainte de călătorie.

Cum să călătoriți în Marea Britanie incepand cu 1 octombrie?

Leave a Reply

Your email address will not be published.