UK: Românii din Regat care călătoresc în România trebuie să știe că valabilitatea certificatului pentru testul rapid a crescut la 48 de ore, de la 24 de ore.

Guvernul a adoptat luni o ordonanță de urgență care creează cadrul legal pentru ca certificatele digitale ale Uniunii Europene să poată fi folosite și pe teritoriul României, nu doar pentru călătoriile internaționale, a anunțat ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, într-un briefing de presă.

„S-a introdus posibilitatea de a fi utilizate pe teritoriul României certificatele digitale ale UE privind Covid-19 pentru atestarea vaccinării, testării sau a vindecării titularilor”, a transmis Ioana Mihăilă.

Tot prin acest act adoptat de Guvern, termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore de la 24 de ore. Certificatele de testare PCR își mențin valabilitatea de 72 de ore.

Certificatele digitale Covid au fost create la nivelul UE pentru a facilita călătoriile între statele membre. Prin intermediul lor, o persoană poate demonstra că s-a vaccinat, are un test negativ pentru Covid-19 sau a trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Introducerea lor în România vine în contextul unei dezbateri privind posibilitatea introducerii de măsuri restrictive doar pentru personale nevaccinate.

„Este clar că în acest context, dacă va fi nevoie să instituim mijloace de restricţie de circulaţie, ele nu vor viza persoanele vaccinate, în primul rând, şi, ca ultimă instanţă, vor fi afectate şcolile. În rest, vom discuta în funcţie de evoluţie”, afirmat Ioana Mihăilă, pe 28 august.

Totodată Guvernul a aprobat recompensele pentru persoanele vaccinate. Ce valoare au tichetele și când începe distribuirea lor.

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat luni, 30 august, că a fost aprobat cadrul legal privind „stimularea adresabilității populației spre vaccinare”. Astfel, cei vaccinați cu schema completă vor beneficia de o alocație individuală de hrană în valoare de 100 de lei, după ce OUG va fi publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, „premiile cele mai consistente” pentru cei care se înscriu la Loteria de vaccinare vor atinge un milion de lei.

Ordonanța de Urgență care introduce recompensele pentru cei vaccinați cu schema completă, câte două doze de vaccin Pfizer, AstraZeneca și Moderna, sau o doză de vaccin Johnson & Johnson, a fost aprobată în ședința de Guvern de luni, 30 august.

„Persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare vor beneficia din momentul în care această OUG intră în vigoare de o alocație individuală de hrană în valoare totală de 100 de lei, sub formă de tichete de masă”, a declarat Ioana Mihăilă, după ședința de Guvern.

Totodată, „ca o măsură suplimentară de recompensare a tuturor persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19, s-a propus, de asemenea, organizarea Loteriei de vaccinare, Loterie care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schema completă”, a adăugat ministrul Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published.