UK: Tot mai mulți români au avut conturile bancare închise în ultimele luni. Noile dispoziții in vigoare!

Mai multe bănci din Marea Britanie, printre care Lloyds, Barclays și Coutts au trimis deja scrisori către peste 50.000 de clienți, inclusiv celor care provin din Romania, Olanda, Slovacia, Germania, Irlanda, Italia și Portugalia, pentru a-i anunța de închiderea conturilor din UK.

Unii cetățeni români sunt în imposibilitate de a accesa credite pe teritoriul Regatului Unit, chiar dacă muncesc cu acte în regulă.

Și Barclays a confirmat că și-a înștiințat clienții care locuiesc în afara UK, dar nu a specificat exact câte notificări a trimis.

Pentru a putea păstra clienții care nu pot furniza o adresă de reședintă din UK, ar trebuie să solicite licențe bancare din fiecare stat membru, dar această acțiune ar presupune costuri pentru care bancherii consideră că nu merită efortul.

Lloyds, Barclays și Coutts au trimis deja scrisori expaților prin care i-au anunțat că nu vor mai putea fi clienții lor după 1 mai 2021. Și alte bănci, precum NatWest, se gândesc să facă acest lucru.

O purtătoare de cuvânt Barclays a declarat pentru The Times: „Produsele noastre, Barclays UK, sunt concepute pentru clienții din Marea Britanie.

Continuăm să examinăm serviciile pe care le oferim clienților din Spațiul Economic European, iar clienții afectați vor fi contactați direct.

Termenii pentru închiderea contului vor depinde de tipul de produs pe care îl deține un client, dar vom da întotdeauna o notificare clienților.”

Mii de cetățeni români s-ar putea confrunta cu probleme de acces la serviciile esențiale, deoarece guvernul refuză să elibereze dovezi fizice ale dreptului lor de a locui în Marea Britanie.

Schema de soluționare acordă cetățenilor UE dreptul de a rămâne în Marea Britanie după Brexit. Spre deosebire de ceilalți cetățeni străini, aceștia nu primesc un permis de ședere biometric care să dovedească statutul lor.

În schimb, trebuie să acceseze baza de date online a Home Office de fiecare dată când trebuie să prezinte dovezi ale eligibilității.

Procesul, care solicită solicitanților să aibă un smartphone și un acces fiabil la internet, face parte dintr-un plan guvernamental de eliminare treptată a permiselor imprimate pe hârtie și de a face întregul serviciu de imigrare digital.

Dar înseamnă că cei cu statut stabilit și furnizorii de servicii trebuie să negocieze o secvență de conectări, e-mailuri și coduri de partajare pentru a confirma eligibilitatea lor.

Și criticii susțin că provocările sistemului online le-ar putea împiedica să acceseze locuri de muncă, locuințe și tratament medical.

Problemele apar deja pentru persoanele care au încercat să utilizeze noul sistem. Spre exemplu, unui roman i-a fost anulată oferta unui împrumut de 50.000 de lire sterline pentru îmbunătățirea locuinței, când banca lui a insistat asupra dovezii statutului pe care el il detine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.