Vești bune pentru Românii din Marea Britanie, se schimbă valabilitatea codului pentru drepturile de rezidență.

Codul EU Settlement Scheme („share code”) pentru dovedirea drepturilor de reședință în UK (dreptul de muncă sau dreptul de a închiria o locuință) și-a schimbat valabilitatea.

Codul are mai nou valabilitatea de 90 de zile, față de doar 30 de zile până acum, conform ultimei actualizări a regulilor emise de Home Office și publicate 

„Share code”, care confirmă statutul de imigrare, se primește în urma aplicării pentru rezidența în UK prin EU Settlement Scheme (EUSS) și se folosește pentru verificarea drepturilor la angajare, la închirierea unei locuințe sau pentru a primi asistență medicală sau servicii și ajutoare sociale. 

Obținerea unui „share code” se face aici, dând clic pe „Start now” și apoi răspunzând la întrebările cerute despre actele folosite la aplicare (pașaport, carte de identitate sau permis de rezidență), despre numărul National Identity Card (seria și numărul de pe cartea de identitate, dacă s-a folosit carte de identitate), data nașterii, apoi modul cum persoana vrea să primească un cod de securitate necesar pentru generarea „share code” (prin e-mail sau telefon, dar oricare trebuie să fie aceleași folosite la înregistrarea statutului de rezident).

După primirea codului de securitate, acesta se introduce online și se continuă cu restul de pași necesari pentru generarea „share code”, precizând motivul pentru care se dorește generarea (pentru angajare, pentru închiriere etc.). După ce a fost generat, „share code” va fi apoi descărcat de solicitant în format pdf, tipărit sau trimis prin e-mail, în funcție de necesități.

Problema până acum era însă că acest cod trebuia reînnoit la fiecare 30 de zile, iar termenul strâns a făcut obiectul criticilor din partea organizațiilor umanitare, care au reclamat că astfel apar probleme îndeosebi în rândul cetățenilor UE care nu știu că trebuie să-și actualizeze codurile sau nu știu cum s-o facă, riscând astfel să piardă inclusiv dreptul la ajutoare sociale.

Alte organizații au reclamat că oamenii nu știu cum să obțină un „share code” de la Home Office când le este cerut de un angajator, ca și faptul că Home Office oferă cetățenilor europeni din UK care au depus cerere de rezidență prin EUSS doar o copie digitală a statutului lor de imigrație, în timp ce lipsa unor documente fizice le îngreunează procesul de verificare a statutului în fața angajatorilor, a instituțiilor publice sau a proprietarilor de locuințe.

Decizia guvernului de a prelungi valabilitatea „share code” la 90 de zile este deci un pas clar înainte. Organizația Citizens Advice subliniază că oamenii trebuie să știe clar că proprietarii de locuințe, angajatorii și consiliile locale pot verifica direct online statutul de imigrație al solicitantului de chirie, de angajare sau de servicii sociale, astfel încât nu trebuie să le ceară documente fizice, singura condiție fiind ca solicitantul să le comunice (prin viu grai, pe hârtie sau prin e-mail) un „share code” împreună cu data nașterii.

Home Office precizează că, odată obținut, un „share code” poate fi folosit de câte ori e nevoie în curs de 90 de zile, însă de fiecare dată când se generează un cod nou prin 

View and Prove Your Immigration Status, va fi un nou cod care va putea fi folosit numai pentru scopul solicitat. De exemplu, dacă generați un cod pentru un proprietar care vrea să verifice dacă aveți dreptul să închiriați, același cod nu poate fi folosit pentru un angajator care vrea să verifice dacă vă puteți angaja. Dacă vreți să vă verificați în alt scop statutul de imigrare, trebuie să generați un nou „share code”, alegând motivul corect pentru care vreți să vă comunicați statutul”, arată Home Office. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.